Odpowiedzi na pytania

Z jakich ryb wytwarzany jest Kolagen Naturalny?

Ryby z których  izoluje się molekuły kolagenowe tworzące potem hydrat – to tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix) i tołpyga pstra (Hypophthalmichthys nobilis).  Tołpygi pochodzą z Chin. Żyją wyłącznie w rzekach i jeziorach.   Jest to gatunek introdukowany w wielu krajach, również w Polsce (od 1965 roku), w celu regulowania nadmiernego wzrostu fitoplanktonu, czyli po prostu do odgloniania akwenów.  Ryba ta żywi się głównie planktonem i drobnym pokarmem roślinnym. Dorosłe osobniki polują głównie na robaki, mięczaki, a także małe ryby. Nigdzie na świecie tołpyg się skarmia paszami mogącymi rodzić wątpliwości co do ich „czystości” mikroorganicznej. Praktycznie nie ma bowiem w naszym regionie świata istotnych akwakultur  (hodowli tych ryb wyłącznie na mięso spożywcze). Nie ma takiej potrzeby ekonomicznej. Odławiane nadwyżki zaspokajają popyt spożywczy.

Metalem odkładającym się w rybach jest rtęć. Ryb słodkowodnych ten problem w żaden sposób nie dotyczy.Każda partia kolagenu jest zresztą badana na ewentualną zawartość metali.„Nasze” tołpygi nie są więc ani „specjalnie hodowane”, ani karmione zdrową paszą. Żyją sobie swobodnie w akwenach, które mają odgloniać i tyle.  Nadmiar się odławia. Kolagen pozyskiwany jest z tołpygi z akwenów polskich, węgierskich, ukraińskich - ale najbardziej odporny termicznie uzyskuje się z ryb żerujących w wodach cieplejszych, czyli z tołpygi bałkańskiej. Nie ma problemu odpadów. Do ekstrakcji kolagenu nabywa się same skóry rybie selekcjonowane już od razu po odławianiu i filetowaniu.  A nie całe ryby. Tak więc to zakłady przetwórstwa rybnego rozwiązują problem odpadów z tołpygi (jak każdych innych) a nie my.Z kolei odpad ze skór w procesie hydratacji jest bardzo niewielki. Sam proces polega bowiem w fazie wstępnej na powolnym rozpuszczaniu skór w kwasach organicznych.  

1 komentarz:

  1. No właśnie. Skoro kolagen jest otrzymywany z odpadów najtańszej ryby to skąd ta kosmiczna cena?

    OdpowiedzUsuń